Wat je zegt, dat ben je zelf

Kinderen en gekken spreken de waarheid, zo luidt een gezegde. Er schiet me er een te binnen vanaf het schoolplein, van vroeger. Als de sfeer onderling niet prettig was werd er over en weer gescholden. Niet leuk en vaak pijnlijk. Kinderen kunnen, net als volwassenen, soms hard zijn onderling. Als je geen scherp antwoord terug had, riep je keihard terug: ‘wat je zegt, dat ben je zelf’. Nu, zoveel jaren later, besef ik eigenlijk wat een waarheid er in die woorden zit! Alles wat je zegt en uitspreekt, zegt iets over jezelf, maar ook wat je niet uitspreekt of verzwijgt, zegt iets over jezelf.

Bewuster leven

De laatste jaren ben ik bewuster gaan leven, bewuster gaan spreken, maar ook bewuster gaan zwijgen. Meer luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en dat eerst eens op me in laten werken. Wat doet het met mij, als die ander kritisch naar mij is? Waarom raakt het me en ben ik van mijn stuk? Of kan ik voelen dat die ander het goed met mij voor heeft en serieus iets wil zeggen en dat misschien ook wel heel spannend vind. Kan ik wegblijven van het oordeel over die ander, een snelle ontkenning of weerwoord. Want meestal heb ik mijn antwoord al snel klaar. Kan ik wegblijven van het oordeel over mijzelf? Dat ik het verkeerd gedaan heb en het nooit zal leren! Ben ik zelf ook zuiver in wat wat ik zeg en spreek naar anderen toe? Durf ik echt vanuit mijn hart te spreken. Dient alles ook gezegd te worden of is zwijgen zilver en luisteren goud?

Wat je voelt, dat ben je zelf

Ik ben holistisch massagetherapeut en in mijn massagepraktijk in Amersfoort wordt vaak bewust gezwegen en alleen maar gevoeld. Niet alles hoeft onder woorden gebracht te worden of benoemd te worden. Het is je verstand, dat daar vaak behoefte aan heeft. Een verklaring als geruststelling dat het benoemd mag worden. Luisteren naar wat er in je leeft is niet makkelijk. Het onder woorden brengen vaak nog lastiger.

Kom, voel maar eens  in je lijf, hoe het werkelijk met je is. Wat je voelt, dat ben je zelf…..