Wat doe je voor de kost?

In gezelschap van onbekende mensen, komt het gesprek soms  op wat ik voor de kost doe. Tsja, vroeger was het makkelijk antwoorden. Ik was in loondienst bij een verzekeraar en werkte in de automatisering van financiële systemen. Simpel uit te leggen en meestal ging het gesprek al snel over wat anders. Nu ik een zelfstandig ondernemer  ben met een eigen massagepraktijk voor holistische massage, is dat ineens anders geworden. Ik geef massages, maar doe dat vanuit holistische grondslag.

In het begin had ik heel erg de neiging omstandig uit te gaan leggen wat holistische massage is en vooral wat er zo goed aan is. Woorden als aanraken, bewust gewaar worden en ‘zijn met wat er is’ vlogen al snel over tafel. Voor mij inmiddels bekende termen en heel waardevol, maar ook moeilijk om uit te leggen aan voor wie daar niet zo mee bezig is.

Waar draait het om

Aanraken is sowieso al eng voor sommige mensen en al helemaal als je ook nog zegt een masseur te zijn! Hetzelfde geldt voor: bewust gewaar worden. Wat bedoel ik er eigenlijk mee en waarom wil ik dat uitleggen? Zijn met wat er is, klinkt bij veel mensen heel zweverig en spiritueel. Met deze termen plaats ik mezelf al snel in de spirituele alternatieve hoek, wat het nog moeilijker maakt om te vertellen waar het nu eigenlijk om gaat. Maar wat dan?

Aandacht geven

Hoe leg ik uit dat door middel van mijn manier van masseren ik jouw aandacht kan brengen naar  je lijf, om  beter te voelen wat er aan de hand is. Dat die termen als holistisch en bewust voelen helemaal niet belangrijk zijn en je gewoon even stil mag staan bij jezelf als je niet lekker in je vel zit.
Als je je opgejaagd voelt en tegen een burnout aan zit.
Als je vergaat van de pijn in je nek en schouders en letterlijk de last voelt.
Als je al een tijdlang buikpijn hebt en de dokter niets bijzonder kan vinden
Als je spanning en spierpijn in je benen voelt en er niet van kan slapen.

Misschien is holistische massage wel gewoon aandacht geven…. Aandacht aan jezelf en hoe het nu met je is. Dan wordt de kans groter dat je klachten ook gaan verdwijnen.