Pijn als excuus

Als je vaak last hebt van hoofdpijn of pijn in nek en schouders, dan ben je snel geneigd het met een pilletje te verdoven en weg te drukken. Bezoek aan de sportschool, sportmasseur  of fysiotherapeut  kan fijn zijn en zorgt ervoor dat je lichaam in conditie blijft, maar kan ook een reden zijn om niet te voelen in je lijf dat je eigenlijk moe bent of andere pijn hebt. Pijn als excuus dus. Stijfheid in je spieren kan duiden op een gespannenheid in jezelf. Door te sporten leid je de aandacht af van wat werkelijk pijn doet in jou. Voor even is die pijn dan weg. Soms zelfs is fysieke pijn te verkiezen boven de innerlijke pijn in jouzelf.

Je kan ook anders kijken naar pijn. Je kan pijn ook beschouwen als een waarschuwingssignaal. Elk lichaamsdeel toont door middel van pijn of gevoeligheid wat er misschien werkelijk aan de orde is.  Het lichaam volgt daarbij zijn eigen tempo en toont zijn wijsheid als jij er open voor staat.

Bij holistische massagetherapie wordt met een langzaam en aandachtig  uitgevoerde massage je aandacht gebracht naar jouw lijf. Voel maar gewoon hoe het daar is, wat je nooit opgemerkt, of misschien zelfs weggedrukt hebt. Pijn is niet fijn en we zijn in staat het lange tijd te negeren. Maar Je kan ook even stil staan bij jezelf en het serieus aandacht geven door er naar te luisteren.

Pijn als signaal

“Luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen”

Holistische massagetherapie is dus eigenlijk luisteren naar je eigen lichaamswijsheid.

Die voortdurende hoofdpijn is misschien een signaal dat jij ergens je hoofd over breekt…

Die constante pijn in je nek of schouders laat je misschien wel voelen welke (te grote)  last jij draagt.

Heb je regelmatig last van je onderrug en bekken? Dit gebied staat voor de basis in je leven. Sta je voor fundamentele keuzes? Cliënten voelen bij massage vaak de spanning al wegvloeien.  Ze ervaren door de aandacht en aanraking van mij meer ruimte en krijgen een toename van levensenergie.

Aandacht geven aan je eigen gevoeligheid of pijn betekent aandacht geven aan jezelf. Dan wordt de kans groter dat je klachten echt verdwijnen en je jezelf geneest.