Genees je denken

Genees je denken Umoya-Health

Luisteren naar je lichaam

In mijn holistische massagepraktijk ontvang ik regelmatig mensen, waarbij er een duidelijke samenhang is tussen mentaal-emotionele problemen en conflicten en lichamelijke klachten. Ons lichaam is een spiegel van onze innerlijke conflicten en we zien dat ook terug in ons taalgebruik: ik heb kopzorgen (hoofdpijn), Ik kan iets niet verteren (maagproblemen). Welke strijd speelt zich in je af in het betreffende orgaan bij ontstekingen? Bij benauwdheid; Waarin benauw je jezelf? Welke situatie benauwt je?

Ziekte, pijn en vermoeidheid zijn vervelend, maar komen nooit zomaar. Ze kunnen ons iets vertellen, hebben een functie en geven een signaal. Ze kunnen leiden tot bewustwording op allerlei manieren. Bijvoorbeeld: met welke voeding en fysieke prikkels je je lichaam negatief belast of Je gevoelens en behoeften serieus nemen, beter leren luisteren naar jezelf of andere waarden in het leven bewust worden (bijv. bij ernstige ziekte). We kunnen ook bewust worden door het voelen van pijn of het doormaken van een bepaalde ziekte.

Gezondheid is innerlijke vrede

We beschikken allemaal over een zelfgenezend vermogen. Deze kracht werkt altijd richting oplossing, herstel, balans, harmonie, heling en verwerking. Genezing en heelheid is dus een gevoelsbeleving. Een mooie omschrijving is: “Gezondheid is innerlijke vrede”. Als je in vrede bent zijn er immers geen klachten. Maar hoe velen van ons voelen werkelijk innerlijke vrede?

Genees je denken

De weg naar genezing en heelheid begint allereerst met de genezing van ons duale denken. Het verdelen van alles in goed/niet-goed, waar/niet-waar leidt niet tot innerlijke vrede noch tot heling. Het leidt eerder tot verzet, angst, conflicten, problemen en nog meer stress en lijden. Holistisch denken houdt in dat we beseffen dat de indeling in goed/niet-goed en waar/niet-waar kunstmatig en relatief is. In plaats van  verzet tegen wat is kunnen we een omslag leren maken naar accepteren wat er is (buiten je én binnen in je). Dit wil niet zeggen dat je in alles over je heen laat lopen, geen grenzen of behoeften meer aangeeft of passief blijft!

Ziek zijn is ook een kans

Meer begrip voor ziekte en pijn in het algemeen als signaal, kans, les, in plaats als onrecht of iets waar je “schuldig” aan bent of wat je “fout” zou hebben gedaan. Je hebt geen schuld aan ziekte en hebt het ook niet gecreëerd, maar je kunt er wel iets van leren. Ziekte heeft je iets te vertellen. Het is een kans om te groeien in bewustwording hoe je liefdevoller met jezelf kunt omgaan en hoe je bewuster als mens kunt worden. Voel maar gewoon, in je lijf…..

Namaste

Hoe gaat het met jou…?

Umoya Health massage - Hoe gaat het met jou?

Op mijn nieuwe visitekaartje staat deze vraag. Daarvoor had ik een standaardkaartje met naam, logo en contactgegevens.

Ook leuk… Maar ik miste wat.

Wat doe je als je iemand voor het eerst ontmoet? Je geeft hem of haar een hand en raakt in gesprek. Als je geluk hebt, vraagt iemand nog naar je naam of noemt zelf zijn naam, maar soms gebeurt dat gewoon niet. Als het gesprek stopt gaat ieder weer zijn weg en dat is het dan.

Het wordt pas interessant als iemand echt iets over zichzelf durft te vertellen. Over  hoe hij/zij zich op dit moment voelt, wat hem of haar bezig houdt of zich onzeker of juist blij over voelt. Er komt kleur in het gesprek en het wordt een echte ontmoeting in plaats van een standaard gesprek. Veel leuker  toch?

Hetzelfde gebeurt ook als mensen een hond hebben en die gaan uitlaten. De hond fungeert dan ineens als katalysator om mensen op een ander nivo te ontmoeten. Je deelt een interesse en dat schept al meteen een band.

Herkenbaar? Durf jij iets van jezelf te laten zien in een gesprek, ook als het niet met een bekende is?

Mijn vraag op het kaartje is dus eigenlijk al meteen een uitnodiging  om iets te vertellen over hoe het nu met je is. En wel zo handig, omdat ik ook geen hond heb. We hebben het dan in het gesprek niet over je mooie auto of je nieuwe I-phone, maar over jou als compleet mens en dat jij ergens enthousiast of niet zo blij over bent, misschien toch wel over die auto of I-phone. Het gesprek wordt een echte ontmoeting tussen 2 mensen. Daar hoort ook fysiek contact bij zoals een hand op een schouder. En daar word ik dan weer blij van….

 

Angst voor de leegte

Jouw eigen weg

Vandaag ben jij gaan lopen

Alles ligt open….. De toekomst onbekend. Voor je ligt de leegte, als een nieuw blad dat beschreven gaat worden. Als een reiziger het onbekende tegemoet met een rugzak aan (levens)ervaring en vaardigheden. Om hierbij stil te willen staan is moed nodig om te realiseren dat je  het nu even niet weet.

Loslaten van het oude

Je hebt al veel los gelaten en van binnen weet je dat je niet meer terug gaat, niet meer terug kan naar het oude. Afscheid nemen van wat je niet meer past als schoenen die te krap zitten en pijn doen en knellen bij het lopen. Misschien is je relatie afgelopen en wist je ook dat het werk dat je deed niet bij jou paste en ben je weg gegaan, heb je ontslag gekregen of genomen. Deze gebeurtenissen staan niet op zichzelf maar waren een signaal dat het roer om moest.

Wat er voor je ligt is nieuw, onbekend en onbetreden terrein. Als een pionier mag je gaan ontdekken wie je werkelijk bent, wat voor jou van waarde is of niet. Het is spannend en eng tegelijk. Durf je het wel of ben je bang toch weer terug te vallen in je oude patronen en overtuigingen?  Ze zijn immers hardnekkig en laten maar moeilijk los. Toch voel je dat dit je weg is en dat je eigenlijk geen keus hebt. Eindelijk besef je dat je meer bent dan die man of vrouw, die altijd zo dienstbaar voor anderen was en zichzelf altijd heeft weggecijferd. Je mag nu je eigen ruimte innemen en voelen hoe dat is. Je staat op de drempel van iets nieuws en dat voelt heel onwennig en eng.

Durf te voelen

Hoe ga jij daar mee om? Wat zijn jouw vragen en angsten?

…Durf je aan jezelf toe te geven dat je best bang bent? Hoe voelt dat in je lijf?
…Is er spanning voelbaar in plekken van je lichaam, als je het spannend vindt?
…Voel je de NEE en boosheid (nog) in je lijf over wat je echt niet meer  wilt in je leven?
…Is er achter die boosheid ook een JA te voelen voor  wat je wel wilt en kan je de energie of kracht  in jezelf voelen? Boosheid kan een krachtige motor in je verhullen en is niet alleen emotie en agressie.
…Zit er verdriet in jou? en waar zit het vast in je lijf? Met je verstand heb je het misschien afgesloten en wil je er niet meer aan denken, maar je lichaam heeft het ook opgeslagen. Er geen aandacht aan schenken kan het vastzetten waardoor je je geblokkeerd voelt.
…Of voel je misschien wel helemaal niks en heb je jezelf veilig opgesloten in je hoofd?

Het mag er allemaal zijn. Als je er aandacht aan geeft en een stap durft te zetten om de onzekerheid toe te laten, gaat er weer wat stromen en blijkt die leegte misschien helemaal niet zo eng te zijn en juist ruimte te geven. Ruimte in je lijf, ruimte aan jou om te voelen wat je werkelijk wil, waar je kracht is en… waar je weg is. .

In mijn praktijk geef ik je de ruimte door middel van massage en gesprek te ontdekken en te voelen hoe het met jou is.

Namastee

PS. Acda & De Munnik hebben over dit thema een prachtig lied over geschreven

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik was het maanden al van plan
Maar pas toen iedereen gezegd had dat het niet kon ging ik lopen
Kijk me lopen toch, hier loop ik dan.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik heb de meningen geteld
En heb bedacht dat het niets uit maakt
Want als men niks vind word zelfs dat nog als een mening je verteld.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik maak me klein bij elk geluid
Ik ben veel banger dan ik was, toen ik nog stil stond mag zo wezen, maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk voorruit.

Vandaag ben ik gaan lopen
En waar ik loop is van nu af aan een weg.

Kijk me lopen zeven sloten
Hoogste bergen andersom
Ik ben hoe dan ook gaan lopen
Ik zie wel waar ik kom
Diepe dalen mooie paden
Ik glim bij wat ik zachtjes haast onhoorbaar fluisterend zeg.

Waar ik gelopen heb
Is van nu af aan een weg.

Vandaag ben ik gaan lopen
Omdat dat is wat ik wou
Ik heb geen idee waarom men zei dat het niet kon, zeg liever ‘ga maar dat is leuk, dat moet je doen’
Want kijk me lachen dan.

Hier loop ik nou….

Frank van den Essenburg 2014 pellegrino

Massage op de beurs

Massage op de feelgoodtime beurs

Zondagmiddag 26 maart een leuke kleine spirituele beurs Feelgoodtime033 in het buurthuis Klokhuis bezocht als deelnemer en daar voor het eerst mijn nieuwe roll-up banner getoond. Man, wat ben ik daar trots op! Ook de stand wat anders ingericht dan vorig jaar en meer getoond wat ik te bieden heb. Ook een leuke slide show op de laptop gemaakt van mijn massage technieken en wat vitamientjes mee genomen van Beyuna en een paar mooie kaarsen. Kortom… ik was er helemaal klaar voor….

En dat is precies wat er gebeurde…. ik was er klaar voor…. Vanaf de opening kreeg ik klanten en allemaal wilden ze graag de massage op de tafel en niet op de stoel! Ik heb 5 klanten gehad en allemaal hadden ze een goede reden om bij mij te komen. Mensen met een kleine beurs, die veel last op hun nek en schouders voelen. Mijn massage gaf verlichting en ruimte voor emoties en gedachten daarover. En of het nu een beursomgeving was, maakte hen niet uit. Ze kwamen tot rust en durfden te ontspannen.

En er gebeurde ook wat met mij. Ook ik ontspande en merkte dat het me veel energie gaf. Het was fijn om te geven en in gesprek te komen met hen. Ik kon compassie voelen, zonder de last van mijn klanten over te nemen. Ik stond bij hen en luisterde naar wat ze soms te vertellen hebben. Aandacht, daar draait het allemaal om. Aandacht voor je medemens, maar ook voor je zelf.

Wat je zegt dat ben je zelf…

Umoya Health Holistische massages

Wat je zegt, dat ben je zelf

Kinderen en gekken spreken de waarheid, zo luidt een gezegde. Er schiet me er een te binnen vanaf het schoolplein, van vroeger. Als de sfeer onderling niet prettig was werd er over en weer gescholden. Niet leuk en vaak pijnlijk. Kinderen kunnen, net als volwassenen, soms hard zijn onderling. Als je geen scherp antwoord terug had, riep je keihard terug: ‘wat je zegt, dat ben je zelf’. Nu, zoveel jaren later, besef ik eigenlijk wat een waarheid er in die woorden zit! Alles wat je zegt en uitspreekt, zegt iets over jezelf, maar ook wat je niet uitspreekt of verzwijgt, zegt iets over jezelf.

Bewuster leven

De laatste jaren ben ik bewuster gaan leven, bewuster gaan spreken, maar ook bewuster gaan zwijgen. Meer luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en dat eerst eens op me in laten werken. Wat doet het met mij, als die ander kritisch naar mij is? Waarom raakt het me en ben ik van mijn stuk? Of kan ik voelen dat die ander het goed met mij voor heeft en serieus iets wil zeggen en dat misschien ook wel heel spannend vind. Kan ik wegblijven van het oordeel over die ander, een snelle ontkenning of weerwoord. Want meestal heb ik mijn antwoord al snel klaar. Kan ik wegblijven van het oordeel over mijzelf? Dat ik het verkeerd gedaan heb en het nooit zal leren! Ben ik zelf ook zuiver in wat wat ik zeg en spreek naar anderen toe? Durf ik echt vanuit mijn hart te spreken. Dient alles ook gezegd te worden of is zwijgen zilver en luisteren goud?

Wat je voelt, dat ben je zelf

Ik ben holistisch masseur en in mijn massagepraktijk in Amersfoort wordt vaak bewust gezwegen en alleen maar gevoeld. Niet alles hoeft onder woorden gebracht te worden of benoemd te worden. Het is je verstand, dat daar vaak behoefte aan heeft. Een verklaring als geruststelling dat het benoemd mag worden. Luisteren naar wat er in je leeft is niet makkelijk. Het onder woorden brengen vaak nog lastiger.

Kom, voel maar eens  in je lijf, hoe het werkelijk met je is. Wat je voelt, dat ben je zelf…..

Zelfmassage voor nek en schouder

nek en schouder massage Amersfoort

Een veel voorkomende klacht is die van pijnlijke schouder- en nekspieren. Door een verkeerde werkhouding, stress of andere oorzaken kunnen die spieren soms als gespannen kabels aanvoelen en veel pijn veroorzaken. Als er nu geen masseur in de buurt is of je hebt weinig tijd, kijk dan eens naar onderstaand filmpje. Zelfmassage voor nek en schouder is namelijk ook mogelijk en kan de klachten (tijdelijk) verlichten.

Als de gespannenheid en pijn aanhoudt of vaker terug keert, adviseer ik je om toch een professionele masseur op te zoeken, of gewoon bij mij eens langs te komen in mijn massagepraktijk te Amersfoort. Aandacht geven is immers begin van herstel en genezing!

Holistische massage, wat is dat?

Holistische massage Umoya Health

Wat doe je voor de kost?

In gezelschap van onbekende mensen, komt het gesprek soms  op wat ik voor de kost doe. Tsja, vroeger was het makkelijk antwoorden. Ik was in loondienst bij een verzekeraar en werkte in de automatisering van financiële systemen. Simpel uit te leggen en meestal ging het gesprek al snel over wat anders. Nu ik een zelfstandig ondernemer  ben met een eigen massagepraktijk is dat ineens anders geworden. Ik geef massages, maar doe dat vanuit holistische grondslag.

In het begin had ik heel erg de neiging omstandig uit te gaan leggen wat holistische massage is en vooral wat er zo goed aan is. Woorden als aanraken, bewust gewaar worden en ‘zijn met wat er is’ vlogen al snel over tafel. Voor mij inmiddels bekende termen en heel waardevol, maar ook moeilijk om uit te leggen aan voor wie daar niet zo mee bezig is.

Waar draait het om

Aanraken is sowieso al eng voor sommige mensen en al helemaal als je ook nog zegt een masseur te zijn! Hetzelfde geldt voor: bewust gewaar worden. Wat bedoel ik er eigenlijk mee en waarom wil ik dat uitleggen? Zijn met wat er is, klinkt bij veel mensen heel zweverig en spiritueel. Met deze termen plaats ik mezelf al snel in de spirituele alternatieve hoek, wat het nog moeilijker maakt om te vertellen waar het nu eigenlijk om gaat. Maar wat dan?

Aandacht geven

Hoe leg ik uit dat door middel van mijn manier van masseren ik jouw aandacht kan brengen naar  je lijf, om  beter te voelen wat er aan de hand is. Dat die termen als holistisch en bewust voelen helemaal niet belangrijk zijn en je gewoon even stil mag staan bij jezelf als je niet lekker in je vel zit.
Als je je opgejaagd voelt en tegen een burnout aan zit.
Als je vergaat van de pijn in je nek en schouders en letterlijk de last voelt.
Als je al een tijdlang buikpijn hebt en de dokter niets bijzonder kan vinden
Als je spanning en spierpijn in je benen voelt en er niet van kan slapen.

Misschien is holistische massage wel gewoon aandacht geven…. Aandacht aan jezelf en hoe het nu met je is. Dan wordt de kans groter dat je klachten ook gaan verdwijnen.